Bibliotek i Stockholm

Lava Bibliotek

Biblioteken i Stockholm är till för alla, i alla åldrar. Stockholms bibliotek finns i varje stadsdel och det finns även specialbibliotek med olika inriktningar. Tex finns det ett språkbibliotek med böcker på över 100 olika språk, fler barnbibliotek och på Kulturhuset vid Sergels torg finns det flera olika bibliotek och även kulturbibliotek. Passa på att besöka serioteket, ett bibliotek med hundratals olika serietidningar mitt i centrala Stockholm. 

Stockholm har ett flertal stora och mindre bibliotek utspritt över staden. För många är närheten till ett bibliotek viktigt för att läsa dagstidningar, studera eller för ett stort läsintresse. Istället för att köpa böcker föredrar många att låna böcker från ett bibliotek och på så sätt få ett bredare utbud. Stockholm bibliotek har tusentals olika titlar från de flesta författare på hundratals olika språk. 

Var finns barnbibliotek i Stockholm?

På alla bibliotek hittar du barnavdelningar med ett utbud av barnböcker. Några av Stockholm bibliotek har valt att fokusera på just barn och unga när de köpt in böcker.

På Kulturhuset vid Sergels Torg finns det flera olika bibliotek för barn och några av dem riktar sig till åldern 0-9 år, på biblioteket TioTretton riktar sig böckerna till unga i åldern 10-13. Där finns också Lava som riktar sig till kreativa ungdomar som få hjälp att förverkliga sin kreativa idéer.

Språkbibliotek i Stockholm

I Stockholm bor 2 miljoner människor från i stort sett alla världens länder. Därför är det också viktigt att det finns böcker, tidningar och medier på andra språk än svenska. Flera av biblioteken har mindre avdelningar med ett urval av böcker på olika språk. För dig som vill ha ett större urval finns det ett bibliotek på Kungsholmen som har språkinriktning. Där finns det tusentals böcker på ett hundratal olika språk. 

För dig som vill träna på olika språk kan ett besök där hjälpa dig att hitta en bra bok på det språket du söker. 

Bibliotekens öppettider

Biblioteken i Stockholm har olika öppettider. Vad som gäller för just ditt bibliotek hittar du du respektive bibliotek bland exemplen ovan. En del bibliotek har öppet lite längre för dig som vill hinna dit efter jobbet och flera av biblioteken är också öppna på helgerna.

Det finns också bibliotek, tex på Luma bibliotek i Hammarby Sjöstad där du som besökare kan komma in efter stängning. Med hjälp av lånekortet kan du öppna dörrarna till biblioteket och låna böcker. 

Var kan man låna e-böcker?

Utlåningen av e-böcker blir allt mer populär och utbudet är många gånger betydligt större än på biblioteket. Idag kan du besöka biblioteket via deras hemsida och därifrån skapa ett konto så du kan låna böcker digitalt. E-böcker går att läsa på de flesta plattformar som telefon, läsplatta eller PC. 

Enkelt förklarat kan man säga att du använder tex en läsplatta, loggar in på bibliotekets hemsida och lånar en bok. Du har ofta tiotusentals titlar att välja på och på flera språk. Boken har du sedan tillgänglig i din läsplatta under en period och du kan även utöka lånetiden om du behöver. En fördel är att böckerna inte blir utlånade som vanliga böcker, de finns tillgängliga oavsett hur många som lånar dem. 

Bibliotekens historia

Bibliotek har funnits i flera tusen år och de första biblioteken var en blandning mellan arkiv och bibliotek där lertavlor förvarades i rum för att bevara berättelser, historier och avtal. I det antika Grekland finns det exempel på privata samlingar av litteratur men tittar man på Sverige dök något som liknar dagens bibliotek upp på 1800-talet där man kunde låna böcker. Detta har senare utvecklats mer och idag finns det förutom de vanliga biblioteken finns det också utlåning av böcker via skolan, sjukhus, bokbussar och många andra exempel. 

Biblioteken spelar en viktig roll för att fler ska kunna läsa alla typer av böcker utan att behöva köpa dessa. Böcker är ofta kostsamt och förutom nyfikenheten ökar biblioteken också bildningen och läskunskapen i samhället.