Buss sightseeing

Bussightseeing

Strömma Buss sightseeing

Strömma är en av de största arrangörerna av sightseeing i Stockholm och har ett flertal olika typer av sightseeing i huvudstaden. Förutom deras kända båtturer Djurgården Runt och Stockholm under broar har de även bussightseeing i centrala Stockholm. Strömma har ett liknande upplägg med Hop-on Hop-off bussar med biljetter som gäller 24 eller 72 timmar.

Åker du hela turen utan att kliva av tar den ca 1 ½ timme från start till mål. Stoppen finns bla vid Slottet, Stor Kyrkan, Nobelmuseét, Riddarholmen, Vikingterminalen, Strandvägen, Junibacken och Spritmuseet. Det finns ca 20 platser du kan kliva av eller på Strömmas bussar. En bra sak med Hop-on Hop-off busserna är att du kan se väldigt många olika delar av Stockholm utan att behöva ta långa promenader. Förutom sevärdheterna vid stoppen kan du promenera vidare och uppleva andra saker. Dessutom slipper du åka kollektivtrafiken i Stockholm vars biljetter bara gäller någon timme. Ska du hålla dig i innerstan kan Strömmas bussar vara ett smidigt sätt att ta dig runt Stockholm. Ombord finns det WIFI och bussarna är tillgängliga för personer med rullstol. Det finns också hörlurar med information om sevärdheterna på 11 olika språk.

Ocean Bus

Ocean Bus i Stockholm är för dig som vill uppleva något annorlunda. Ocean Bus är en amfibiebuss som tar med dig på en sightseeing både på Stockholms gator och på vattnet. Bussresan börjar vid Kungsträdgården, nära Operan, och tar dig sedan på en guidad tur genom stan och förbi Diplomatstaden och Sjöhistoriska museet där bussen kör ut i vattnet. Oceanbus tar dig sig via vattnet bort mot Vasamuseet, Gröna Lund, runt Skeppsholmen och Nybrokajen och tillbaka mot Sjöhistoriska. Turen tar dig sedan via Strandvägen tillbaka mot Kungsträdgården. Turen tar ca 75 minuter och kostar ca 290:- per person.

Red Sightseeing  

Red Sightseeing har många bussturer till sevärdheter i Stockholm och du ser deras sightseeingbussar runt om i Stockholm under sommaren. Red Sightseeing i Stockholm har hop-on hop-off bussar som är mycket uppskattat bland turister i Stockholm. Eftersom deras bussar stannar vid alla sevärdheter kan du hoppa av bussen, stanna ett tag och sedan hoppa på nästa buss som kommer. 

Red Sightseeing stannar vid ett 20-tal olika platser i centrala Stockholm som Stockholm central, Karlaplan, Kungsträdgården, Medborgarplatsen. Gamla Stan. Operan, Vasamuseet, Nybroplan och Slottet. En komplett lista finns på Red Sightseeings hemsida.

Biljetterna till Red Sightseeings hop-on hop-off turer köper du som 24 eller 72 timmars-biljetter och under de timmarna kan du kliva av och på bussarna som du känner för. Väljer man att åka hela turen utan att kliva av bussen tar det ca 1½ timme. Tänk på att du missar ganska mycket om du inte kliver av vid de olika sevärdheterna. 

På bussarna finns det gratis WIFI, språkguide på 14 olika språk och det är gratis för barn under 14 år. Bussarna som åker i Stockholm har två våningar där taket på den övre våningen tas bort vid fint väder. 

För dig som anländer med kryssningsfartygen från Silja Line eller Viking Line så kan ni kliva på Red Sightseeings hop-on hop-off bussar vid terminalen. 

Eftersom Red Sightseeing också har hop-on hop-off båtar kan du kombinera biljetterna och kliva på både båtar och bussar. Det finns också kombinationsbiljetter med entré till vikingmuseet, Skansen och Fotografiska

Sevärdheter på buss sightseeing

Stockholm är fullt av sevärdheter, allt från flera hundra år gamla byggnader på Riddarholmen till nya moderna hus som Norra Tornen, Stockholm Waterfront och citykärnan med alla dess butiker och restauranger. Stockholm har något som passar alla. 

För att hjälpa er att hitta rätt ger vi här några exempel på saker ni kan uppleva på en bussightseeing genom Stockholm.

Slottet

Slottet i Gamla Stan i Stockholm är ett av stadens främsta turistmål. Alla bussturer vi tittat närmare på stannar vid slottet och de flesta båtturer i Stockholm passerar i vattnet utanför slottet. Det nuvarande slottet påbörjades 1694 och togs i bruk 1754 och är hela 42.000 kvm stort. Slottet har över 1400 rum och du som besökare har möjlighet att gå på guidade turer i några av dem.

Här kan du läsa mer om Kungliga Slottet

Strandvägen

Strandvägen är en av landets mest kända gator av flera skäl. Förutom att lägenheterna på Strandvägen tillhör de dyraste i landet får du en fantastisk utsikt över centrala Stockholm från Strandvägen. Här kommer du se Djurgården, Gamla Stan, Södermalm och Skeppsholmen. Utmed Strandvägen finns äldre fartyg blandat med nya lyxyachter, under sommaren syns ofta bla en av Microsofts grundares lyxjakt från Strandvägen. De flesta bussturerna passerar Strandvägen på väg mot Djurgården.

Djurgården med buss

Djurgården är en fantastisk stadsdel med mycket att erbjuda. Djurgården är större än vad många tror och du behöver nästan åka buss för att uppleva hela Djurgården. Förutom Gröna Lund och SKansen finns här Liljevalchs, Waldermars udde, Djurgårdsbrunn, de fantastiska villorna, Manillaskolan och allt annat längst ut på Djurgården. Utmed vattnet finns det här och var caféer, restauranger och barer där du kan stanna. Åker du med en Hop-on Hop-Offbuss ska du kolla vart på Djurgården bussen stannar och kanske hoppa av vid flera olika platser. 

Stadshuset

Stockholms stadshus är ett av Stockholms främsta landmärken. Du känner lätt igen stadshuset på det höga tornet med de tre kronorna i guld. Här hålls Nobelfesten men Stadshuset är också arbetsplats för flera hundra personer. Stadshuset fungerar nämligen som stadshus för kommunen Stockholm Stad. Är du på besök eller kommer med en av sightseeing bussarna ska du försöka gå upp till toppen av stadshustornet som är öppet för allmänheten. Det är många trappsteg upp men utsikten är kanske kanske den bästa i hela Stockholm. De flesta turistbussarna som kör i Stockholm stannar precis utanför Stadshuset.

Kungsträdgården

Kungsträdgården ligger mitt i Stockholm och de flesta buss-sightseeing stannar vid Kungsträdgården. Hoppa av och ta en promenad runt parken, den är inte jättestor så det är ingen längre promenad du behöver ta. I Kungsträdgården händer det nästan alltid något under sommaren. Här är det ofta konserter, musikfestivaler, marknader, uppträdanden, matfestivaler eller något annat roligt evenemang. Under våren är Kungsträdgården som allra finast när körsbärsblommorna slår ut. Utmed Kungsträdgården finns det många stora körsbärsträd som bildar tunnlar av rosa blommor. Du har antagligen sett bilderna i sociala medier. Hoppas av bussturen vid Kungsträdgården, ta promenad, stanna vid en av restaurangerna för lite mat eller dricka och njuta av myllret av människor i Kungsträdgården.

Humlegården

Humlegården ligger på Östermalm i Stockholm och är en stor park där bla Kungliga Biblioteket ligger. Under sommaren hittar du allt från barnfamiljer till kändisar, affärsmän på lunch eller kompisgänget som äter lunch i parken. För dig som har mindre barn finns det en stor lekplats i Humlegården. Köp något att äta på en restaurang och bege dig till Humlegården för en liten picknick mitt i Stockholm. Åker du turistbuss ska du kliva av i närheten av Stureplan och sedan går du ca 100 meter upp för Sturegatan.

Sammanfattning buss sightseeing

Stockholm är som sagt full av sevärdheter och att åka en buss sightseeing genom Stockholm är ett av de bästa sätten att uppleva Stockholm. Det finns olika alternativ från bla Strömma, Ocean Bus och Red Sightseeing men det är framförallt Hop-on Hop-off bussar som turister åker med i Stockholm. Fördelen är att du under 24 eller 72 timmar kan åka hur mycket du vill och att du kan kliva av vid varje sevärdhet och i lugn och ro upptäcka Stockholm. Vill du uppleva Stockholm från vattnet också kan en tur med Ocean Bus ge dig både och med deras amfibiebuss. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.