Cykling på Hammarbybacken

Är du sugen på att testa downhill i Stockholm ska du ta dig till Hammarbybacken. Det är ingen större backe men det finns flera olika nedfarter, lift, tvättmöjligheter av cykeln och uthyrning av downhillcyklar och skydd. Under våren och sommaren 2021 har lederna preparetas ordentligt och det finns allt från mindre enkla leder till större nedfarter med rejäla hopp för den som vågar.

Downhillcyklingen har de senaste åren fått ett rejält uppsving och i Stockholmsområdet finns det fler aolika platser att köra på. Det mest centrala är Hammarbybacken som de senaste åren utvecklats med leder för downhill. Från toppen av backen kan du välja på flera nedfarter med olika svårighetsgrader och för att ligga i en huvudstad är det ganska bra åkning. Stockholm är som bekant ganska platt och stora berg med nedfarter finns det få av. Liften öppnar 1 maj och är öppen fram till säsongen tar slut 31 oktober och är normal öppen från eftermiddag till kväll. Vill du åka utanför liftens öppettider kan man gå upp för backen på sidorna där det är mindre brant.

Nedfarter Hammarbybacken

Från toppen av Hammarbybacken går det leder till höger, vänster och på backens baksida. Lederna är ganska olika i stil, på baksidan är det lite mer flow, hopp och du kan hålla ganska bra fart. Väljer du att åka till vänster börjar leden nedför backen för att sedan dela sig. Fortsätter man vänster kör du in mot skogen och svårare, teknisk åkning. Här finns också ett antal byggda drops du kan köra. Kör du till höger är det mer spår nedför skidbacken som övergår i större hopp närmare botten av backen.

Hammarbybackens öppettider sommarsäsongen 2021

Sommarsäsongen 2021 i Hammarbybacken pågår 1/5-31/10.

Liften är öppen för cykel:

1/5-27/6

  • Onsdagar 15-21
  • Lör-Sön 10-16

1/7-15/8

  • Onsdagar 15-21
  • Tors-Sön 10-16

21/8-31/10

  • Lör-Sön 10-16

Hur hög är Hammarbybacken?

Hammarbybacken är 93,5 meter hög med en längsta nedfart på 750 meter.

Hammarbybacken parkering

Nedanför Hammarbybacken finns det en mindre parkering. Den blir dock ganska snabbt full då det också finns ett välbesökt utegym bredvid parkeringen. Det brukar fungera ganska bra att parkera här för att cykla då det är betydligt färre bilar som parkerar vid Hammarbybacken under sommarmånaderna. Skulle parkeringen vara full finns det parkering utmed gatorna i Hammarby Sjöstad eller i närliggande Sickla.

Ska du parkera i närheten av Hammarbybacken kan vi rekommendera dig att titta utmed Hammarby Fabriksväg, Sickla Kanalgata och vid Hammarby Allé. Du kan också ta dig till Hammarbyhöjden och åka ned bakvägen till liften och då kan du titta vid Mariestadsvägen, Finn Malmgrensväg eller Läckövägen.

Hammarbybacken Webbkamera

Vill du kolla på Hammarbybacken live kan du göra det via en webkamera som finns monterad i toppen av backen. Följ den här länken för att se liveuppdateringar.

Hyra cykel Hammarbybacken

På Skistar kan du hyra både downhillcyklar och ceosscountry cyklar. Backens läge gör att du har nära till flertalet bra XC-leder runt Sickla och Hellas som bara är ett par kilometer bort.

Hyra downhillcykel

Här kan du hyra downhillcykel för att köra i Hammarbybacken. När du hyr ingår också hjälm och skydd. För åkningen i backen bör du använda en fullface-hjälm och ryggskydd som minimum. Knäskydd och armbågsskydd kan vara bra.

För att hyra downhill-cykel av Skistar mailar du hammarbybacken@skistar.com

Hyra XC-cykel

Runt Hammarbybacken finns det flera bra leder. Tex ovanför Sickla och Hellasgården finns många bra leder. Använd gärna Strava eller Trailforks för att hitta rätt. Ett annat förslag är att söka på Youtube, där finns det mycket bra filmer med åkning i området.

För att hyra XC-cykel av Skistar mailar du hammarbybacken@skistar.com

Skistar Hammarbybacken

Hammarbybacken drivs av Skistar som sköter liftar och backar. Tidigare har stort fokus legat på skidåkningen men de senaste åren har mer och mer leder och anpassningar för MTB och downhill gjorts. Förutom lederna finns också hopp, möjlighet att åka lift med cykel till toppen och möjlighet att tvätta cykeln.

I berget finns ett stort reningsverk som byggs ut vilket gör att delar av backen inte gått att köra i under 2020. Hur 2021 ser ut vet vi inte ännu. Du kan dock gå upp och på så sätt använda backen.

För att vara säker på att luften är öppen och vilka leder som är aktuella just nu bör ni kontakta Skistar.

Under 2020 växte flera av Hammarbybackens leder igen vilket gjort att downhillcyklingen inte varit den bästa. Det har gått att åka med grenar, lösa stenar och rester frön ombyggnaden i berget har gjort det svårt och i flera fall omöjligt att köra i Hammarbybacken.

Downhillkurs i Stockholm

Att köra downhill är fantastiskt och att kunna göra det i en huvudstad är inte det vanligaste. I Hammarbybacken är det fullt möjligt även om det inte är så långa leder. Känner du att en kurs i downhill skulle vara bra finns det flera olika butiker och utbildare som kan hjälpa dig. Skistar har utbildningar i downhill, kontakta dem för en kurs i Hammarbybacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.