Kungsholmen Runt

Kungsholmen Runt

Kungsholmen Runt är en sightseeingtur med båt som arrangeras av Strömma och tar dig från Stadshuset, runt hela Kungsholmen. På vägen passerar du via Långholmen med det gamla fängelset via vackra Pålsundet. Resan fortsätter förbi Reimersholme, Essingeöarna och Tranebergsbron. Vid slutet av resan passerar du historiska Karlbergs slott, Karlbergskanalen för att slutligen stanna vid Stadshuset.

Denna båtsightseeing är inte bara en upplevelse av flera hundra år av Stockholms historia, du åker även med båten M/S Stegeholm som har ett öppet tak och som är byggd helt i mahogny. En perfekt tur för dig som vill se Stockholm från vattnet.

OBS! Strömma meddelar att denna tur inte är tillgänglig under 2021. Den beräknas vara åter 2022

Vilka sevärdheter finns på Kungsholmen Runt?

  • Stadshuset
  • Västerbron
  • Karlbergs slott
  • Essingeöarna
  • Pålsundet

Båten M/S Stegeholm och Kungsholmen Runt

När du åker Kungsholmen runt åker du med mahognybåten M/S Stegeholm som tar ca 70 passagerare. Detta är en av få sightseeingbåtar i Stockholm som är byggda i mahogny och som fortfarande används. Fartyget byggdes 1950 och har ett avtagbart kapell för soliga sommardagar.

  • Toalett: Nej
  • Tillgänglig: Det finns trappor ombord på båten
  • Restaurang/Bar: Nej
  • Wifi: Nej

Kungsholmens historia

Inför sightseeingturen är det bra att känna till lite mer om Kungsholmens historia. Namnet Kungsholmen dök upp första gången 1672, det tidigare namnet var Munkelägret. Under åren har det funnits många olika namnförslag på Kungsholmen, bla Karlsön och Västermalm. För er som känner till Kungsholmen vet att det också finns en galleria vid Fridhemsplan som heter Västermalmsgallerian. 

Kungsholmen är den del av det som räknas till Stockholms innerstad och har varit i stadens ägo i över 500 år. Öns högsta punkt är 47 m över havet och ligger vid Stadshagsplan. Kungsholmen är Stockholms näst största ö och har en kustlinje på hel 9 km. 

Ända fram till 1700-talet var Kungsholmen mer eller mindre obebyggd och trots att viss bebyggelse började ta form dröjde det ända fram till slutet av 1800-talet innan någon större bebyggelse uppfördes. 

På Kungsholmen ligger några av stadens mest kända byggnader, flera av dem ser du dock inte från vattnet. Men här ligger bla Landstingshuset, en vacker slottsliknande byggnad, Polishuset där Kronobergshäktet finns, Stadshuset, Bolinders Verkstäder, Riksarkivet, Eldkvarn, Karlbergskanalen.

Pris: ca 240

Längd: 50 min

Stadshusbron, Norr Mälarstrand

https://www.stromma.com/sv-se/stockholm/sightseeing/batsightseeing/kungsholmen-runt/

Sevärt: Reimersholme, Essingeöarna, Karlbergs Slott

Inga avgångar under 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.