Lilla skärgårdsturen

stockholm, sweden, water

Lilla Skärgårdsturen med Strömma Kanalbolaget tar dig med på en resa i Stockholms inre skärgård där du under 2,5-3 timmar får uppleva Stockholms vackra skärgård. Avgångarna sker från Strandvägen med fartygen S/S Stockholm och M/S Östanå I.

Restaurang på Lilla Skärgårdsturen

På båda båtarna finns det kafeteria där du kan köpa fika, smörgåsar, öl och vin.

För dig som vill kombinera lilla skärgårdsturen med en vällagad lunch kan du boka biljetter till Lilla Skärgårdsturen med lunch. Då åker du med M/S Östanå. Ombord serveras då rätter ur en större meny där du kan välja på maträtter som fläsklägg, kroppkakor, stekt kummel, kycklinglår, pocherad sej och mycket annat. Komplett meny för 2021 finns på följande sida.

Guidning under Lilla skärgårdsturen

Under hela turen finns det en guide ombord som berättar på både svenska och engelska om sevärdheter under resan.

  • Om du åker med fartyget M/S Östanå kan du lyssna på guiden i högtalarna på hela båten.
  • Om du åker med fartyget S/S Stockholm I kan du lyssna på guidningen i hela båten men inte i restaurangdelen av båten .

M/S Stockholm I

S/S Stockholm byggdes 1931 och tar 300 passagerare. Fartyget är det största som Strömma äger och använder i Stockholms skärgård och är byggd för att kunna ta sig fram även under vintertid när isen lagt sig. En större renovering av S/S Stockholm genomfördes i samband med att Strömma köpte fartyget 1998. S/S Stockholm har använts av kungafamiljen i samband med bröllop.

Ombord finns ett flertal olika salonger som kan bokas av olika sällskap för turer i skärgården eller varför inte för ett julbord. Är du intresserad av att hyra hela båten för ett evenemang är detta möjligt.

M/S Stockholm har en handikappanpassad toalett ombord. Dock finns det trösklar och trappor ombord på fartyget. För dig som kommer med rullstol är landgången ca 90 cm bred.

M/S Östanå I

M/S Östanå I är byggd 1906 och används på lilla Skärgårdsturen som utgår från Strandvägen. Fartyget tar 150 passagerare och tar därmed ungefär hälften så många passagerare som S/S Stockholm på turen. Även M/S Östanå I har flera olika salonger om bord som kan bokas av större sällskap.

Fartyget är inte tillgängligt för passagerare med rullstol då det är branta trappor och höga trösklar på fartyget. Vill man åka Lilla skärgårdsturen är det då bättre att åka med S/S Stockholm som är bättra anpassat för rörelsehindrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.