Luftballong

Luftballong över Stockholm

Åk luftballong över Stockholm

Att åka luftballong över Stockholm är en upplevelse du måste testa. Glid fram över centrala Stockholm, över skärgården och Mälaren. En tur tar ca 4 timmar och du är i luften under ca 1 timme. Du avslutar med ett traditionellt Champagnedopet efter genomförd resa. Under sommarmånaderna är luftballonger en vanlig syn över huvudstaden. Eftersom luftballongturer är väderberoende behöver du kontakta arrangörerna nedan för att hör hur deras turer är planerade. 

Ge bort en luftballongtur i present, ha som upplevelse på er konferens eller som kick-off med företaget. 

Åk med luftballong över Stockholm och njuta av huvudstaden i soluppgången eller solnedgången. Du glider fram över Stockholm dit vinden för dig. En tur tar runt 4 timmar och du är i luften ca 1 timme. Åk i grupp eller boka en privat flygning över Stockholm. 

Hur mycket kostar det att åka luftballong i Stockholm?

Priserna för att åka luftballong över Stockholm varierar lite beroende på hur många ni är, vad som ingår och årstid. För att få ett lägre pris bör ni boka flera samtidigt. En luftballong tar upp till ca 22 personer och du är alltså en del av det totala sällskapet. Bokar du två personer kan det alltså vara 20 till på samma resa. Är du intresserad av att boka en egen luftballong går det att ordna hos de flesta företag. Räkna dock med ett betydligt högre pris om du gör detta. 

Tittar man runt bland de företag som arrangerar luftballongsightseeing i Stockholm är priserna ungefär så här:

  • 1 person ca 2500-2800:- per person
  • 2-4 personer ca 2400-2600:- per person
  • 5-15 personer ca 2200-2500:- per person

Som du ser lönar det sig att vara flera som bokar samtidigt. Så vill du åka luftballong är vårt tips att höra dig för bland vänner och bekanta och boka flera redan från början.

Luftballong i Stockholm för  två billigt

Hos de flesta ballongföretag kan du boka luftballong för två i Stockholm till ett bra pris. Men ska du åka luftballong billigt kan det innebära att vissa delar, som champagne, upphämtning mm ser annorlunda ut. Ni kommer också behöva åka tillsammans med flera andra men ballongerna är tillräckligt stora för att ni ska kunna njuta av utsikten. Men runt 2500 per person behöver ni räknar med. Det är trots allt en upplevelse du inte kommer glömma. 

Vad ingår i priset?

När du bokar en luftballongtur ingår normalt transport till en förutbestämd plats när ni landat, försäkring och hos de flesta även champagne. Hos en del ballongföretag ingår också ett diplom eller bevis för resan. Lite beroende på startplats ingår också transport till luftballongen från en bestämd plats. Det bästa är att prata med bokningsföretaget redan från början så du vet vad som ingår i priset. 

Vem kan åka luftballong?

I stort sett alla kan åka luftballong men det finns vissa begränsningar. En del arrangörer har en åldersgräns men från 8 år är det fullt möjligt att åka luftballong hos de flesta. Vidare kan det finns begränsningar för gravida att resa. Ställ frågan innan du bokar för att vara säker. 

Tänk också på att du under ca 1 timmes tid kommer stå upp i ballongen. Klara du inte att stå still i 1 timme utan att sätta dig ned kan det vara olämpligt att åka luftballong.

Under och inför flygningen är det kaptenen som avgöra vilka som får åka. Det ska trots allt ske på ett säkert sätt. Anser inte kaptenen att du är i fysisk form, är för berusad eller av andra orsaker inte klarar flygningen måste du avstå. Därför är det alltid bästa att i samråd med företaget prata igenom reglerna i förväg. 

Åldersgräns för luftballong?

Vissa har en åldergräns på 8 år och en del har en högre gräns. Andra företag har istället för ålder, satt en längdgräns runt 120-130 cm. Hör efter när du bokar. 

Kan gravida åka luftballong?

Gravida avråds hos många företag från att åka luftballong. Ofta avråds gravida från aktiviteter som dessa för att det inte går att garantera säkerheten. Vissa utövare sätter en gräns runt 10-12 veckor, efter det tillåter de inte gravida att åka luftballong. 

Funktionshinder eller rullstol på luftballong?

Flera företag kan ta emot personer som sitter i rullstol eller som har funktionshinder medan andra inte har möjligheten. Här är det bra att höra vid bokningen så att det finns ramper till luftballongen eller dörrar som gör att du inte behöver klättra över höga kanter. För personer som sitter i rullstol är det också bra att kolla att det går att se ut från korgen trots att man sitter lägre. 

Hur högt och långt flyger man luftballong?

Hur högt man flyger beror på vindar och väder. Ibland åker man fram över Stockholm på 150 meters höjd och ibland 1000 meter. Längden på flygturen kan skilja sig åt beroende på vindar men 7-15 km är det normala över Stockholm. 

Kan vi åka luftballong över centrala Stockholm?

Absolut, men det beror på vindar och väder. Ganska nära Stockholm ligger också Bromma flygplats och en del av flygen har inflygningen rakt ovanför centrala Stockholm. Piloterna har god kännedom och kontakt med flygledare. 

Hur går det till?

Innan resan börjar kommer du få ett besked av kaptenen om turen kommer kunna genomföras med hänsyn till väder och vind. Därefter beger er ni ut till startplatsen och hjälper till att packa upp luftballongen och förbereder den för avfärd. Har du inte möjlighet att hjälpa till bör du meddela detta i förväg. En del företag räknar med hjälp medan andra sköter förberedelserna åt dig. 

Därefter kommer du få information kring de säkerhetsregler som gäller. Eftersom det är mycket luft som ska fylla ballongen kommer det ta en liten stund innan ni kommer iväg. 

Det går inte styra luftballongen mer än höjden mot marken. Genom att reglera höjden följer piloten vindarna över Stockholm. Därför går det inte heller att säga exakt var ni kommer landa i förväg. Piloten känner till ett stort antal landningsplatser runt om i Stockholm. När ni landat kommer ni plockas upp med bil och köras tillbaka till en förutbestämd plats. 

Hur många får plats i en luftballong?

Hur många som får plats i en varmluftsballong skiljer sig åt. De flesta korgar rymmer 10-20 personer som används för ballongflygning över Stockholm. 

Kan man åka luftballong om man är höjdrädd?

Många som normalt sett är höjdrädd tycker att det fungerar bra att åka luftballong. Rädslan sitter oftast i de första metrarna över marken, därefter går det över. Men är du mycket höjdrädd kanske det finns andra alternativ än att åka luftballong. Prata med piloten eller företaget i förväg vad de anser. När ni väl är i luften är ni uppe, att landa ballongen på grund av att någon blivit höjdrädd påverkar hela resan för övriga ombord. 

Vilka kläder ska jag ha i luftballongen?

Du kan åka i vad som helst egentligen bara det är bekvämt. Eftersom landningsplatsen inte går att bestämma i förväg kan ni landa på ett fält som är lerigt eller blött. En annan sak som kan vara bra är att ha någon typ av mössa dels på grund av att det kan bli kallt men också för att aggregatet genererar mycket värme. 

Eftersom ni glider med vinden är det vindstilla för er och därför har ni ingen kylande vind att ta hänsyn till. En luftballong flyger inte så högt att det är stora temperaturskillnader. Det kan skilja någon enstaka grad. 

Behöver man boka luftballong i förväg?

Ja, du behöver boka i förväg. Under sommaren är det högsäsong och du kan behöva boka flera veckor i förväg så funderar du på att boka luftballongsightseeing bör du kontakta ett företag redan idag. Ta reda på hur det är med avbokningar så du kan avboka ballongturen om du får förhinder. 

Men, det kan finnas platser kvar på planerade turer det kan vara bra att prata företaget och höra om det finns några sista-minutenplatser kvar. 

Kan man boka egen ballong?

Ja, de flesta företag som anordnar luftballongturer över Stockholm kan också erbjuda privata turer. Det kommer naturligtvis kosta lite mer än om du åker i en stor grupp men för dig som vill ha en romantisk upplevelse är det värt det.

Försäkring vid luftballongflygning?

När du bokar en flygning ingår nästan alltid en försäkring för passagerarna. Kontrollera detta vid bokningen. 

Är det farligt att åka luftballong?

Nej det är inte farligt att åka luftballong. Under de dryga 70.000 timmar svenska luftballonger varit i luften sedan slutet av 60-talet har endast en allvarlig olycka skett. Luftballongerna är brandsäkra och de flesta använder varmluft och inte gas i ballongen. 

Påverkar vädret luftballongsturen?

Ballongflygning är väderberoende och därför kommer du få besked om turen kan genomföras först samma dag, ca 2-4 timmar i förväg.