Riddarholmen

Birger Jarls torn

Riddarholmen är Stockholms äldsta stadsdel, en stenkast från Gamla Stan. Här ligger de äldsta byggnaderna i Stockholm. Du får inte missa Birger Jarls torn, Wrangelska Palatset eller Riddarholmskyrkan. Riddarholmen är ett måste när du är i Stockholm.

Hitta till Riddarholmen

Som alla stadsdelar i Stockholm finns det flera sätt att hitta till Riddarholmen. Ön är lika central som Gamla Stan och enkel att ta sig till oavsett färdsätt. 

Bil till Riddarholmen

Kommer du med bil från Södermalm kör du via Slussen och kör vänster när du kommer in till Gamla Stan och följer vägen så du har vattnet på vänster sida. När du har Riddarhuset framför dig ska du svänga upp vänster på Riddarholmsbron.

Kommer du från Norrmalm tar du höger efter Riddarhuset, som är första möjligheten efter bron. Kör rakt fram upp över Riddarholmsbron så är du framme. Det finns parkeringar på olika platser, se ovan för tips på parkeringsplatser.

Tunnelbana till Riddarholmen

 Åk till Gamla Stan och följ skyltningen till Riddarholmen. Du når ön oavsett vilken utgång du väljer men ett tips är att hålla höger efter du passerat spärrarna.

Buss till Riddarholmen

Vill du ta dig med buss till Riddarholmen stannar buss 53 samt buss 3 vid Riddarhustorget.

Riddarholmens historia

Riddarholmen härstammar från 1200-talet och var länge en av Stockholm viktigaste platser. Och är än idag med tanke på de statliga byggnader och myndigheter som finns på ön. Riddarholmskyrkan som ligger mitt på ön syns över stora delar av huvudstaden och härstammar från 1200-talet. Riddarholmskyrkan härstammar från Gråbrödraklostret, som grundades av Magnus Ladulås, är en av Stockholms äldsta byggnader. När Gustav Vasa stängde klostret hade det funnits på Riddarholmen i drygt 300 år.

På Gråmunkeholm, som Riddarholmen tidigare hette, lär Gustav Vasa uppföra flera byggnader för att sträka Stockholms försvar. En av dessa byggnader som finns för att skydda Stockholm mot angrepp är Birger Jarls torn som finns kvar. Birger Jarls torn skulle skydda Stockholm mot angrepp från Mälaren. 

Adelsmän uppförde flera palats här under 1600-talet. 1697 brann slottet Tre Kronor ned under den stora slottsbranden. Kungafamiljen flyttade då till Wrangelska palatset på Gråmunkeholmen där de blev kvar fram till 1754 då det nya slottet stod färdigt.

Sveriges Riksdag låg under 50 år vid Riddarholmskyrkan innan den flyttade till det nuvarande riksdagshuset i Stockholm.