Shopping på Drottninggatan

Drottninggatan Butiker

Drottninggatan har hundratals butiker, restauranger och caféer vilket promenadstråket till en av Stockholms bästa shoppinggator. Hit kommer över 70.000 människor varje dag för att handla, fika och äta lunch. Idag är Drottningatan ett 1500 meter långt shoppingstråk med miljoner av besökare varje år.

Drottninggatan byggdes redan på 1600-talet och var en av tre huvudgator i Stockholm. Det finns hundratals butiker utmed gatan och du hittar allt från antikviteter till ny design, kläder, möbler, husgeråd, barer och restauranger på Drottninggatan. Du behöver nästan en heldag för att hinna med alla butiker då du i praktiken får 3 km shopping om du går fram och tillbaka.  Drottninggatan börjar vid Norrström vid Riksdagshuset och sträcker sig hela vägen till Observatorielunden i Vasastan. Kommer du från Stockholm central kommer du hamna ungefär på mitten av Drottninggatan vid Åhlens. Utmed gatan ligger kända platser som Sergels Torg, Hötorget, Riksdagshuset, flera departement, Åhlens, Hötorgshuset och Rosenbad.

Utmed Drottninggatan ligger hundratals butiker och de största och mest kända är Åhlens, Clas Ohlson, Stadium, HM, Indiska, fd PUB, Makeup Store, Afound, Kicks, Happy Socks och många andra. Eftersom gatan sträcker sig hela 1500 meter finns det också mängder med tvärgator till Drottninggatan som är fylld med minst lika många butiker, det bästa sättet att ta sig an shopping här är att veta i förväg vad du är ute efter. I stort sett alla större butikskedjor har butiker på eller i anslutning till gatan på grund av det stora antalet besökare. Varje dag rör sig mellan 70-80.000 personer utmed detta stråk. Du hittar ett flertal märkesbutiker i allt från kläder till smycken och inredning. 

Öppettider Drottninggatan

Öppettiderna för butikerna på Drottninggatan varierar stort. De mindre butikerna är normalt öppna 10-18 på vardagar. Tittar man tex på Åhlens är varuhuset öppet 11-19. Restauranger och kafeér har oftast längre öppettider och som exempel kan man ta Espresso House som är öppet 07-22 på vardagar. 

Ska du till en specifik butik är det bättre att du kollar deras hemsida för aktuella öppettider. Vill du istället gå dit för att shoppa i olika butiker är det bäst att åka dit efter 11. Eftersom Drottninggatan går tvärs igenom stan och det ligger många företag, kontor, hotell och annat i området blir Drottninggatan också fullpackad med folk under lunchtid. Lunch i Stockholm har man någon gång runt 1130-1330. Efter detta brukar det lugna ner sig på Drottninggatan och du kan shoppa i lugn och ro. 

Under sommaren fylls gatan av turister och det är ofta fullt av folk oavsett tid. Julhandeln är kanske den tiden på året Drottninggatan har som mest av besökare. 

Restauranger på Drottninggatan

Drottninggatan har framförallt klädbutiker men det finns restauranger också. Men om du också räknar med tvärgatorna till Drottninggatan finns det ett stort antal restauranger att välja på. Du hittar allt från husmanskost till italienskt, asiatiskt, mexikanskt och amerikanskt. Några av Stockholms bästa Ramenställen finns på tvärgatorna till Drottninggatan. En Japansk maträtt som blivit mycket populär i Stockholm de senaste åren. Glöm inte heller att det finns fantastiska restauranger i slutet av gatan och i backen upp mot Vasagatan. Där är tempot lite lugnare och du kan sitta på uteserveringar i direkt anslutning till gågatan. 

Exempel: Restaurang Underbar, Polpette, Drottninghof Grill & Bar, Esperanza, Pickwick, Grill, Rydbergs matsal, Bistro Rolf de Maré, Pong, Phils Burger Hattori Sushi, Limerick, Bistro Noc, Namami, Barcelona Tapas. 

Cafeér på Drottninggatan

Caféer finns det gott om utmed hela Drottninggatan och du har 20-30 olika att välja på om du behöver en paus i shoppingen. Kaféerna här är mycket populära och välbesökta men skulle det vara fullt på ett ställe kan du snabbt  gå vidare till nästa. Du hitta ställen som Waynes Coffee, Espresso House, Il caffé, Downtown Camper, Ragazzi, Esaias, Moe Joe, Dirty Coco och många andra. Vårt tips är att testa dig fram och kanske besöka fler olika caféer när du är ute och shoppar på Drottninggatan. Ska du orka med hela dagen kommer du behöva lite pauser. 

Barer på Drottninggatan

Är du ute efter en bar på Drottninggatan när du shopppar kan du besöka i stort sett vilken restaurang som helst. De flesta har en bar eller iaf möjligheten att beställa det man vill vid bordet. Det finns däremot ett antal barer som kan klassas som en . Tex Pickwick, Queens Head, Oas, Limerick

Drottninggatans historia

Man brukar säga att Drottninggatan uppfördes på 1600-talet men dess historia sträcker sig ännu längre tillbaka. Uppgifter tyder på att det redan under vikingatiden fanns en väg i ungefär samma sträckning. 

Vill du lära dig mer om Drottninggatans historia från stig till affärsgata med miljoner besökare kan du läsa boken “En stump av Drottninggatan” skriven av Meg Egeland. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.