image

Stockholm central

Stockholm Central

Stockholm Central är Sveriges största kollektivtrafiknod. Från centralen går fjärr- och regionaltåg, pendeltåg, tunnelbanor, bussar, långfärdsbussar, flygbussarna, Arlanda Express mm. Centralen är uppbyggd av fyra andra centraler med olika trafikslag. Vi hjälper dig att hitta rätt på Stockholm central, Cityterminalen, Stockholm City och T-Centralen.

Stockholm Central och Stockholm City är Stockholms största och mest trafikerade pendeltågsstation med ca 245.000 påstigande varje dag. Stationen flyttades nyligen och du hittar den längst ned, under tunnelbanesystemet, på Stockholm Central. Stationen togs i drift 2017. Tidigare fanns stationen i anslutning till fjärr och regionaltågen på Stockholm Central. Nu är stationerna separerade, trots att de ligger på i stort sett samma plats. 

Karta över Stockholm City pendeltågsstation

Här hittar du en karta över perrongerna på Stockholm City. Som du ser ligger Stockholm City längst ned, under tunnelbanans blå linje. Pendeltågsstationen består av två längre perronger. En perrong för tåg söderut och en perrong för tåg norrut. 

Karta Stockholm City Pendeltågsstation

Stockholm central- Sveriges största trafiknod

Stockholm Central är Sveriges största kollektivtrafiknod. Från centralen går fjärr- och regionaltåg, pendeltåg, tunnelbanor, bussar, långfärdsbussar, flygbussarna, Arlanda Express mm. Centralen är uppbyggd av fyra andra centraler med olika trafikslag. Vi hjälper dig att hitta rätt på Stockholm central, Cityterminalen, Stockholm City och T-Centralen.

Pendeltågen söderut 

Dessa går mot Nynäshamn respektive Södertälje. Vissa avgångar har dock slutstationer tidigare än förstnämnda. Nynäshamnlinjen stannar ibland i Västerhaninge. Följ skyltning samt utrop. Det finns även personal på perrongen på  Stockholm City som kan hjälpa dig, alternativt frågar du spärrvakten vilka slutstationer som gäller för vilka avgångar.  

Pendeltåg norrut

Pendeltåg norrut går mot Kungsängen, Bålsta eller Kallhäll på linje 43. På linje 40 stannar tågen i Uppsala eller Märsta

Pendeltåg 40

Pendeltåg 40 går från Uppsala till Södertälje centrum. Byte till linjer mot Nynäshamn eller Kungsängen/Bro kan göras på Odenplan, Stockholm City, Stockholm Södra samt i Älvsjö

Pendeltåg 41

Pendeltåg 41 går från Märsta till Södertälje Centrum. Även på denna linje sker byten på samma platser som linje 40. 

Pendeltåg 41X

Pendeltåg 41X går mellan Märsta och Tumba

Pendeltåg 42X

Pendeltåg 42X går mellan Märsta och Älvsjö

Pendeltåg 43

Pendeltågslinje 43 går mellan Bålsta och Nynäshamn

Pendeltåg 43X

Pendeltåg 43X går mellan Kallhäll och Nynäshamn

Pendeltåg 44

Pendeltågslinje 44 går mellan Kallhäll och Älvsjö

Pendeltåg 48

Linje 48 går mellan Södertälje Centrum och Gnesta

Skip-Stop Pendeltåg Stockholm central

De stora avstånden i kombination med 54 pendeltågsstationer har gjort att restiderna kan bli långa. Därför har något som kallas för Skip-Stop införts på vissa linjer under vissa tider på dygnet. Skip-Stop innebär att pendeltågen inte stannar vid vissa stationer för att tjäna in restid. På linje 43, söder om Stockholm City stannar tågen vissa tider inte vid Trångsund, Skogås, Vega och Jordbro. Detta för att resande till och från tex Nynäshamn osv ska få kortare restid. Skip-Stop är dock inte helt uppskattat hos de som normalt kliver av eller på vid stationer där tågen inte stannar. Dock ska man komma ihåg att pendeltågstrafiken under rusningstrafik är tät och nästa pendeltåg utan Skip-Stop ofta inte är längre än några minuter bort. 

Uppgångar på Stockholm City pendeltågsstation

Stockholm City station har fyra olika uppgångar. Oavsett vad du väljer behöver du inte oroa dig för att du ska gå vilse. Tar du dig till marknivå är det enkelt att gå till någon av de andra ingångarna om du gått fel. det finns också gott om personal som lotsar dig rätt. Stockholm City och T-centralen är mycket trafikerad under rusningstid mellan 16-19 och tempot är ofta högt. 

Mötesplats Vasagatan

Väljer du uppgång Mötesplats Vasagatan kommer du upp i korsningen Vasagatan och Vasaplan. Du kommer upp vid hamburgerrestaurangen Max och The Laughing Duck på Vasagatan. 

Mötesplats Sergels Torg

Från Stockholm City station kommer du med rulltrappor direkt upp till ingången till Åhlens City och Sergels Torg. Härifrån är det en kort promenad till Gallerian, Drottninggatan, Hötorget och mycket mer. 

Mötesplats Blå Gången

Blå gången är den tunnel som leder till den blå linjen i Stockholms tunnelbana. Därav namnet. Denna uppgång är den du ska välja om du ska åka med tunnelbanans blå, röda eller gröna linjer. 

För dig som hittar bra på Stockholm central kommer du enkelt vidare mot både Sergels Torg och Stockholm central från denna plats. Tänk dock på att det under rusningstrafik är mycket folk och högt tempo på den här platsen. 

Mötesplats Vasagatan Centralstationen. Continental Hotel

Ska du till Stockholm Central, Hotell Continental eller promenera mot Gamla Stan är detta den uppgång du bör välja. Tempot är lite lugnare och ytorna stora. Du kommer ut direkt under Continental alternativt går du höger ovanför rulltrapporna tar höger för att komma till centralstationen. 

Karta över pendeltågslinjerna

På alla stationer och pendeltåg finns det utförliga kartor över stationerna och pendeltågslinjerna

Öppettider Stockholm City pendeltåg

Stockholm City pendeltågsstation är öppen större delen av dygnet. 

Pris för pendeltågsbiljett

Vad kostar en pendeltågsbiljett? En biljett för att åka Stockholms pendeltågs påverkas av olika saker. En enkelbiljett kostar idag (2020) 37 kronor. Biljetter köper du antingen i SLs app eller i spärren. Du kan även köpa och fylla på ditt Access-kort på Pressbyrån och andra butiker. 

Ska du köpa en biljett för att åka pendeltåg till Arlanda tillkommer en passageavgift på 100:-. Detta innebär att en biljett till Arlanda kostar 137:- om du inte har månadskort eller liknande som gäller för de första 37:-. Barn, studenter och pensionärer reser ofta till reducerat pris. I appen eller hos spärrvakten kan du kontrollera vad som gäller för just dig. 

Butiker på Stockholm central

Stockholm City har ett antal butiker, cafeér och restauranger. Deras öppettider kan dock variera och är inte öppna lika länge som stationen i sig. Är du beredd att gå lite längre kan du också besöka butikerna, caféerna och restaurangerna på Stockholm Central och Cityterminalen. 

På Stockholm City hittar du bla följande butiker, caféer och restauranger.

Stockholm City, Stockholm Central, T-Centralen och Cityterminalen

Som besökare i Stockholm är det lätt att förvirras av de olika delarna av det som kallas för Stockholm central. Vi ska försöka reda ut begreppen så det blir enklare att hitta mellan de olika delarna och byggnaderna. 

Stockholm City är den delen som ligger längst ned, under tunnelbanesystemet och som trafikeras av pendeltågen. Stationen är ny och invigdes 2017. Tidigare stannade pendeltågen vid de perronger som nu används av fjärrtågen. 

Stockholms Centralstation är den del av centralen som trafikeras av regionaltåg, fjärrtåg och Arlanda Express. Stationen är stor och känns igen av den vita huvudbyggnaden och enorma vänthallen. Centralstationen ligger till stor del ovan mark. Det finns även en nedervåning med gångtunnlar till olika spår, Coop centralen, Burger King, apotek, förvaringsboxar och mycket annat. Det är också på nedervåningen du tar dig vidare till tunnelbanor och pendeltåg. 

I anslutning till centralstationen vid foodcourten finns rulltrappor upp till Cityterminalen. 

Cityterminalen är en stor vänthall där bussar från hela Sverige stannar för av- och påstigning. Åker man till Stockholm med annat än tåg är det troligt att det är här du stannar till. För dig som ska åka Flygbussarna till Arlanda och Bromma är det till Cityterminalen du ska ta dig. Här finns förutom en stor vänthall också kiosker, butiker och restauranger. 

T-Centralen är den del av området som tunnelbanetågen går ifrån. Blå, gröna och röda linjen trafikerar alla T-Centralen från perronger i tre olika nivåer. Allt är väl skyltat för att du enkelt ska hitta. 

Läs mer om allt du kan göra i Stockholm City