Trafikskolor i Stockholm City

Trafikskolor i Stockholm

Finns det körskolor i centrala Stockholm? Självklart finns det gott om trafikskolor att välja på även i Stockholm. Här har vi skrivit en guide för dig som ska ta körkort och vill göra det på en trafikskola i city. Du kommer hitta jämförelser av intensivkurser, priser på körkort, vad du ska tänka på och hur du väljer rätt körskola. 

Vilka körkort finns det?

Som du säkert redan vet finns det olika typer av körkort du kan ta. Allt från moppekort till körkort för tung lastbil och buss. Titta i listan nedan och se vilken typ av körkort du ska ta och läs mer om de olika körkorten som finns att ta och när du behöver dem. Vi tar dem i bokstavsordning.

 • A Tung motorcykel
 • A1 Lätt motorcykel
 • A2 Mellanstor motorcykel
 • AM Moped klass 1
 • B Personbil och lätt lastbil
 • BE Personbil med tungt släp
 • C och CE Tung lastbil
 • C1 och CE1 Medeltung lastbil
 • D och DE Buss
 • D och D1E Mellanstor buss
 • Utökad B Personbil och tyngre släp än B körkort

Vad kostar ett körkort i Stockholm city?

Det går inte att säga exakt vad ett körkort kostar för det beror väldigt mycket på vilka förkunskaper du har som elev. Har du kört väldigt mycket privat så kan du komma undan med runt 5000:- kronor. Behöver du lite mer tid hos bilskolan hamnar du troligen runt 15-20.000:- och upp mot 30.000:-. För att ta körkort så billigt som möjligt bör du köra mycket privat. Därefter anmäler du dig till en körkortskurs och gör de obligatoriska delarna hos bilskolan.

Varför behöver man körkort i Stockholm?

Varför ska man ha körkort om man bor i Stockholm? Körkort kan du behöva på jobbet, för resor till och från affären, arbetsplatsen eller till bekanta utanför centrala Stockholm. Ett körkort är alltid bra att ha, även om du sällan kör bil.

Även om kollektivtrafiken i Stockholm är väl utbyggd så finns det platser som är mer eller mindre omöjliga att åka till utan att tillbringa tid på buss, tunnelbana och pendeltåg. Ska du dessutom ta med dig saker från en plats till en annan behöver du körkortet. Tänk bara om du ska åka till stranden, flytta, göra ett snabbt besök hos någon eller liknande. Då kommer du behöva körkort även i centrala Stockholm.

Syftet med körkort

Syftet med att ta körkort är enkelt. Du kommer vilja ha ett oavsett om du kör eller inte. Vissa arbeten, förutom de självklara som taxichaufförer, lastbilschaufförer osv kräver helt enkelt att du har körkort.

Hur gammal ska man vara för att övningsköra

För att få övningsköra en personbil ska du ha fyllt 16 år. Det innebär att du har möjlighet att övningsköra redan två år innan du är tillräckligt gammal för att ta körkort. Du hinner med andra ord vara väl förberedd när du väl fyller 18 år.

Trafikskola i Stockholm med handledarutbildning

För att kunna övningsköra privat så måste den du kör med ha genomfört en handledarutbildning hos en körskola eller trafikskola. De flesta trafikskolor i Stockholm city erbjuder idag handledarutbildning för övningskörning. En handledarutbildning kostar ungefär 300-500 kronor och tar ca 3-4 timmar att genomföra.

För att få vara handledare måste du ha fyllt 24 år, du ska ha haft ett körkort i minst 5 år och du ska genomföra en handledarkurs. Även den som övningskör ska gå denna kurs. Utöver detta ska eleven skaffa ett giltigt körkortstillstånd.

Hur får jag körkortstillstånd i Stockholm

Ett körkortstillstånd för bil får du genom Trafikverkets hemsida där du också kan läsa mer kring aktuella regler och ansöka om tillstånd för andra fordon.

Vilka körkortsutbildningar finns det?

Oavsett om du har kört mycket privat, kört några enstaka timmar på trafikskola eller helt enkelt vill ta en intensivutbildning för körkort så finns det körskolor i Stockholm city som erbjuder detta.

För dig som inte har möjlighet att övningsköra privat finns alternativet att köra alla lektioner på körskolan tillsammans med en lärare. Detta kostar ofta lite mer men har man inte möjlighet till något annat är detta valet för dig.

Hur en utbildning går till är olika från skola till skola. Ofta börjar det med en introduktionslektion där man får lära sig mer om bilen och träffa sin lärare.

Intensivkurs för körkort i Stockholm

Även bland intensivkurserna finns det valmöjligheter beroende på hur mycket du kört. Det kan vara en bra idé att kanske kör lite extra och inte välja kortast möjliga utbildning. Du kanske känner dig helt säker bakom ratten men en körskolelärare ja ske inte riktigt delar din uppfattning.

Intensivkurserna är ofta uppdelade på 1-3 veckor beroende på förkunskaper. Har du övningskört mycket kanske en vecka räcker för dig. Har du kört lite mindre kan 2-3 veckor vara ett bättre alternativ. Det viktiga är att du är säker bakom ratten och att både du och din körlärare känner er säkra för att gå vidare till en uppkörning.

Intensivkurserna innebär att du gör 10-40 körlektioner på kort tid och att du läser in all teori, får praktiska och teoretiska kunskaper på kort tid.

Ofta inleds intensivkurserna för körkort med en testlektion där du träffar läraren och går igenom och testar din förkunskaper.

En intensivkurs kräver mer av dig som elev då du behöver vara helt fokuserad på körkortsutbildningen. En intensivkurs är inte enklare än en vanlig körkortsutbildning. Du gör samma saker fast på färre dagar.

Att vara studiemotiverad är en förutsättning för att lyckas med körkort. Arbetar eller studerar du kan det vara bra att ta en intensivkurs under lediga perioder eller under semestern.

Pris för intensivkurser: 5000:- till 30.000:- men här skiljer det enormt mycket mellan olika trafikskolor. De billigare alternativen är för dig som kör mycket privat och enbart behöver några få lektioner med bilskolläraren. Gå noga igenom och jämför olika trafikskolor för att hitta den mest prisvärda trafikskolan i Stockholm city.

Övningskörning i vanlig takt

Många körkortsutbildningar är idag intensivkurser men man kan också göra det i en lugnare takt. Du väljer själv hur ofta du vill köra. Här väljer man då att köpa enstaka lektioner eller i paket om tex 10, 20 eller 30 lektioner. Ju fler lektioner man köper i paket, ju mer rabatt kan man få.

Under de första lektionerna får man köra där det är lite mindre trafik. Därefter går man över till mer avancerade delar för varje lektion som går. Hur många lektioner som krävs för just dig ska du diskutera med din handledare.

Så går körkortsutbildningen till

Körskolorna i Stockholm city har individuella kursplaner men generellt försöker de samma mönster.

Under de första lektionerna går man igenom grundläggande kunskaper som körställning, manövrering, växlar, funktion och kontroll av bilen.Man lär sig också mer om hur man bedömer trafiken, risker och regler.

Därefter går man vidare och lär sig köra där de är lite glesare trafik som i förorter och mindre samhällen och små vägar.

När man känner sig säker på detta går man vidare och lär sig köra på större vägar och i centrala Stockholm. Senare är det dags för att köra i mörker och på motorvägar innan det är dags för halkbana och riskettan.

När allt detta är klart är du nästan klar med körkortet. Till sist är det dags för uppkörningen hos Trafikverket och teoriprovet.

Ta körkort i annan stad?

Finns det någon fördel med att ta körkort i en annan stad? Meningarna går isär. En del menar att det är enklare att ta körkort i en mindre stad. Anledningen skulle då vara att det är färre rondeller, trafikljus, skyltar men framförallt mindre trafik. Andra menar att bor du i Stockholm och ska köra bil i Stockholm ska du också lära dig köra där. Att övningsköra på en mindre ort eller i en annan stad och sen ge sig in i rusningstrafiken i centrala Stockholm kan vara utmanande. Det råder delade meningar men faktum är att det finns mängder med människor som tagit körkort över hela landet och som inte har några som helst problem att köra i centrala Stockholm. Det viktigaste är att du ser till att du får en bra utbildning och känner dig säker bakom ratten.

Vad är riskettan?

Riskutbildning 1 kallas också för riskettan. Det är en obligatorisk del av körkortsutbildningen. Utbildningen är giltig i 5 år och inom den tiden måste du ta ditt körkort. Riskettan är en teoretisk kurs som lär dig mer om risker i trafiken. Detta handlar om bla alkohol och droger. Beteende och bedömning, trötthet i trafiken och mycket annat. Syftet med riskettan är att du ska lära dig och förstå riskerna som finns både hos dig och hos andra förare.

Riskutbildning 1 tar 3-4 timmar och kostar 350-700:- beroende på körskola.

Vad är Risktvåan?

Risktvåan eller Riskutbildning 2 är det som vanligtvis kallas för halkbanan. I Stockholm finns det halkbanor i bla Gillinge, Bromma, Tullinge mfl. Prata med din körskola eller boka direkt på halkbanorna via nätet.

Utbildningen tar ca 4 timmar och många tycker att detta är den roligaste delen av utbildningen. Riskutbildning 2 är en obligatorisk del av din körkortsutbildning.  Innan du genomför denna del av körkortet ska du kunna framföra en bil på ett säkert sätt. Din trafiklärare kan hjälpa dig med att bedöma när det är läge att genomföra utbildningen.

Pris för Riskutbildning 2

Priset är från ca 800:- till 2300:- beroende på halkbana samt trafikskola. En del trafikskolor ordnar med buss till halkbanorna vilket kan öka priset något men förenkla för dig som ska gå utbildningen. Sök runt lite och prata med din trafikskola. Ibland finns det br erbjudanden på hela eller delar av utbildningen.

Vad lär man sig på riskutbildning 2?

På riskutbildning 2 lär man sig hur bilen beter sig på halt underlag och hur det mänskliga beteendet fungerar. Du får lära dig att hantera bilen i farliga situationer och hur du ska tänka och agera.

Var i Stockholm finns det halkbanor?

I Stockholm finns det 3 stycken halkbanor som används vid halkkörningen när man tar körkort. Stockholms halkbanor finns i Tullinge, Bromma och den klassiska i Gillinge.

Förarprov hos Trafikverket

När du gått dina lektioner och både du och körlärare känner er bekväma är det dags för förarprov hos Trafikverket. Många är nervösa inför uppkörningen. Tänk på att det inte är något fel med att inte klara uppkörningen på första försöket. Lyssna på den du kör med och fråga vad du måste kunna bättre för att öka möjligheten att lyckas till nästa uppkörning.

Du ska göra teoriprov och förarprov hos Trafikverket inom 2 månader från varandra. Detta innebär att du kan köra teoriprov och uppkörning samma dag eller vecka. Däremot får det inte gå mer än två månader mellan proven. Tar det längre tid måste du göra om det provet du inte hann med.

Under uppkörningen är det idag vanligt att din körskolelärare försöker med och att du får använda samma bil vid uppkörningen som du övningskört med. Kolla med din körskola hur det fungerar innan du bokar och betalar.

Hur många gånger får man köra upp?

Det finns ingen gräns för hur många gånger man får köra upp. Du ska klara teoriprov och uppkörning inom 2 månader, annars får man göra om båda proven. Enligt uppgifter hos SVT är det ca 40% av de som tar körkort som lyckas med båda proven vid första tillfället.

Billiga trafikskolor i Stockholm

Vad är en billig körskola i Stockholm? Det beror helt på vad du anser är billigt, hur mycket du kört privat och hur mycket du räknat med att ett körkort ska kosta. Som vi skrev ovan kan du ta körkort från ungefär 5000 kronor. Det är kanske vad man ska anse som ett billigt körkort då det är svårt att komma undan billigare. Det viktiga är inte vad som är billigt utan att du blir en duktig och säker förare.

Problem som kan uppstå när man ska ta körkort

Det finns en rad olika saker som kan uppstå som gör att det tar längre tid än planerat att ta körkort. Dock går en del att förebygga genom att ringa runt och prata med trafikskolorna innan du genomför utbildningen.

Ett problem som kan uppstå i Stockholm är att det tar lång tid innan du kan genomföra uppkörningen. Vi får inte glömma att Stockholm har ett par miljoner invånare. Även om alla inte behöver körkort samtidigt eller tar körkort i centrala Stockholm är det många invånare. Köerna för uppkörning hos Trafikverket kan vara långa. Prata med din körskola innan du betalar kursen. Då kan du få mer aktuell information kring väntetider osv.

Sammanfattning om att ta körkort

För att ta körkort ska du ha fyllt 18 år men du kan börja övningsköra redan när du är 16 år. Du och din handledare behöver genomgå en handledarutbildning och du behöver skaffa ett körkortstillstånd från Trafikverket.

Ett körkort kan du få för ca 5000:- om du övningskör mycket privat och varvar med körlektioner på körskola. Kör du allt på en Trafikskola bör du räkna med ca 20.000- 30.000:-  för körkortet. Mycket beror på dig som förare, hur väl förberedd du är och hur lätt du har att lära dig.

Sök på trafikskolornas olika hemsidor och jämför priser, antal lektioner, vad som ingår, hur lektionerna är uppbyggda osv innan du bestämmer dig för trafikskola. Närmast och till synes billigast är inte alltid bäst.

Förslag på Trafikskolor i Stockholm city

Här hittar du körskolor som finns i centrala Stockholm. Kan du tänka dig att åka lite utanför tullarna finns det betydligt fler att välja emellan.

Saknas ditt företag i listan? Kontakta oss på den här sidan så lägger vi till din körskola. 

Jarla Trafikskola https://jarlatrafikskola.se/kontakt/

Jarla Trafikskola har flera körskolor i centrala Stockholm. Besök deras sida för att hitta körskolor på Odenplan, Östermalm (Sibyllegatan och Valhallavägen) och i Vasastan. Jarla Trafikskola erbjuder utbildningar för flera olika sorters körkort.

Stockholm City Trafikskola http://stockholmcitytrafikskola.se/

Stockholm City Trafikskola hittar du på Valhallavägen i Stockholm. Här kan du gå kurser för bla personbil, riskettan och handledarutbildning.

Gabriels Trafikskola https://www.gabrieltrafikskola.se/

Gabriels Trafikskola ligger på Artillerigatan 82 på Östermalm i Stockholm. På Gabriels Trafikskola kan du bla gå intensivkurser för körkort.

YDA Your Driving Acadmey https://yda.se/

Your driving Academy har körskolor på Upplandsgatan och Valhallavägen i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.