Djurgårdsfärjan mellan Slussen och Gröna Lund tar ca 10 minuter och är kanske det vanligaste sättet att åka till Gröna Lund. Trots den korta resan är utsikten fantastisk och ett av skälen att Stockholmarna väljer att åka med Djurgårdsfärjan. Eftersom du åker igenom centrala Stockholm ser du Södermalm, Gamla stan, Skeppsholmen, delar av Strandvägen och Djurgården på resan till Djurgården. Då färjan är populär reser ca 2,2 miljoner människor varje år med Djurgårdsfärjan på linje 82 som färjelinjen heter. En fördel med Djurgårdsfärjan är att SLs Access-kort fungerar även på båten. Du kan alltså ta båten till Djurgården och ta spårvagnen tillbaka mot city via Strandvägen.
Pris på Djurgårdsfärjan?
25-37 kr eller giltigt månadskort
Att åka med Djurgårdsfärjan kostar lika mycket som en biljett med SL då de följer samma taxor. Eftersom det är SL som har hand om färjan och biljetterna kan du använda Accesskort med reskassa, periodbiljetter osv gäller alltså de biljetterna ombord på Djurgårdsfärjan. Vill du istället köpa en enkelbiljett kostar resan 25-37 kr beroende på vuxen, reducerat pris osv.
Tidtabell Djurgårdsfärjan
Djurgårdsfärjans tidtabeller varierar med årstiderna och under vår, höst och vintern går båtarna lite mer sällan än under sommaren.
Vintertidtabellen för Djurgårdsfärjan gäller mellan 28 september till 25 april. Under den här perioden går Djurgårdsfärjan kl 07-19 går med ca 20 minuters mellanrum. På Julafton sker sista turen kl 16.00.
Under vintern går alla turer via Skeppsholmen om du ber om detta. Vill du åka till Skeppsholmen från Slussen alternativ Gröna Lund ska du säga till personalen på båten när du kliver på.
Om du istället befinner dig på Skeppsholmen och vill att båten ska komma in till hamnen trycker du på knappen som finns där båten stannar. Då kommer nästa Djurgårdsfärja stanna vid Skeppsholmen.
Aktuell tidtabell för Djurgårdsfärjan
Djurgårdsfärjan biljett
På Djurgårdsfärjan gäller giltigt Access-kort som biljett. Har du ett 30-dagars kort eller för kortare period. För dig som inte har ett access-kort kan du lösa biljett till Djurgårdsfärjan vid färjeterminalen både vid Slussen och vid Gröna Lund. Biljett visar du upp vid ombordstigning.
Tillgänglighet på Djurgårdsfärjan
Alla Djurgårdsfärjor är tillgängliga och byggda så att rullstolar kan röra sig utan hinder ombord på båtarna. Vid Slussen och Allmänna gränd (Gröna Lund) finns det ramper som underlättar vi på- och avstigning. Däremot kan det vara svårare vid Skeppsholmen där det är en fast kaj vilket innebär att det kan vara höjdskillnad mellan båt och kaj. Personalen ombord på färjan hjälper till om ni ber om hjälp.
Cykel på Djurgårdsfärjan
Du kan ta med dig cykel på Djurgårdsfärjan om det finns plats. Det är matrosen och kaptenen som avgör om din cykel får plats eller inte. Det beror på hur mycket folk som reser med turen och hur många cyklar osv som redan finns ombord. Tänk på att det under sommaren ofta är mycket människor som reser med Djurgårdsfärjan och att det kan bli trångt. Alternativet är att du cyklar utmed cykelvägen till Djurgården. Det är en vacker tur utmed Stockholms kajer vid Gamla Stan, Nybroviken och Strandvägen.
Djurgårdsfärjan till Gröna Lund
Ska du åka till eller från Gröna Lund är Djurgårdsfärjan det kanske vanligaste och enklaste sättet att åka och resan med färja till Gröna lund blir en del av hela upplevelsen. Båten går fortfarande från Slussen men lite längre ned på kajen än vanligt.
Under större evenemang på Gröna Lund kan det vara många besökare som vill ta båten och därför kan det vara bra att vara ute i god tid. Dock är det sällan långa väntetider under sommaren då båten går i stort sett hela tiden.
När du kommer fram till Allmänna Gränd som stoppet på Djurgården heter, går du fram en bit så hittar du entrén till Gröna Lund på höger sida.
Djurgårdsfärjans historia
Färjelinjen mellan Slussen, Skeppsholmen och Djurgården sköts av SL som har hand om lokaltrafiken i Stockholm. Tidigare ägdes linjen av Waxholmsbolaget, som skött trafiken sedan 1970, men sommaren 2014 tog SL över driften av linjen.
Redan 1897 började de första Djurgårdsfärjorna trafikera Slussen och Allmänna gränd på Djurgården.
Djurgårdsfärjan har eller har trafikerats av 11 olika fartyg med namnen Djurgården 1-11. Djurgården 7 som byggdes 1893 används ibland vid jubileum och liknande. Djurgården 5 finns kvar i centrala Stockholm under namnet Flyt där det nu finns restaurang och bar.
Under en period gjordes försök att Djurgårdsfärjan även stannade vid Fotografiska, detta försök lades dock ned under 2013. Orsaken var höga kostnader, få resenärer och problem med kryssningsfartyg som angör i närheten.